joi, 3 noiembrie 2011

Profesorii cer in instanta banii pentru naveta


Mii de cadre didactice din judet fac naveta pentru a ajunge la serviciu, dar dintre acestea foarte putine mai primesc bani de la primarii pentru decontarea cheltuielilor privind transportul. Sindicalistii prahoveni au deschis zeci de procese anul trecut pentru a-si primi drepturile si au inceput sa obtina solutii favorabile din partea instantelor. Pentru ca salariile din Educatie au ramas foarte mici, profesorii care castiga concursurile didactice se gandesc cu groaza la momentul repartizarii posturilor. Pentru cei care aleg unitati din zonele marginase ale judetului, aceasta inseamna cheltuieli de sute de lei, in fiecare luna, pentru transport, de cele mai multe ori fara sa existe siguranta ca banii le vor fi returnati, asa cum prevede legea. Si in acest an, multi profesori au preferat sa ramana in oras ca suplinitori, decat sa faca naveta in sate. Altii au acceptat ofertele pentru ca nu au avut alte solutii. Aproximativ 100 de dascali care au primit posturi in anul scolar 2011-2012 au o naveta dificila, adica trebuie sa mearga mai mult de 30 de kilometri pana la scoala. Iar daca unii se deplaseaza de la Ploiesti - in cazul in care au o norma intreaga - fie la Gura Vadului, fie la Poienarii Burchii, Maneciu, Busteni sau Gherghita, altii, in schimb, trebuie sa acopere ore in trei sau patru scoli, din comune diferite. De exemplu, un profesor din Ploiesti face naveta la Valcanesti, Cosminele, Pacureti si Matita, altii au de parcurs traseele: Mizil-Gura Vadului- Jugureni, Calugareni si Breaza –Busteni–Poiana Tapului.
Nadia Branescu, din Ploiesti, profesoara de limba engleza si limba franceza, preda la Salciile si la Ciresani (Baba Ana). Pierde doua ore pe drum in fiecare zi si nu primeste bani pe naveta. "Cheltuiesc 350 de lei pe luna pentru transport, dintr-un salariu de 1000 de lei net si nu mi se deconteaza naveta de catre nicio primarie. La Salciile, in 2010 nu am mai primit contravaloarea cheltuielilor. Anul acesta am mai primit bani din ianuarie pana in iunie, dar de cand a inceput noul an scolar ni s-a spus ca nu mai sunt fonduri. Profesorii au dat primaria in judecata si au castigat. Vom discuta cu domnul primar aceasta problema", ne-a precizat aceasta. Primarul din Salciile, Stan Nistor, ne-a spus ca primaria nu a putut acoperi cheltuielile respective din cauza crizei financiare, dar ca va acorda restantele in transe, in functie de banii din bugetul pe anul viitor.
Dintre cei aproximativ 7.600 de membri ai Sindicatului “Scoala Prahovei", cel putin 20% fac naveta. Unii nu au mai vazut niciun ban decontat din 2010, altii - din 2009. “Daca, in 2009, 30% dintre primarii decontau cheltuielile, in 2010-20%, in acest an numarul lor a ajuns la 10%", ne-a precizat Gheorghe Giurumescu, presedintele organizatiei sindicale amintite. Reprezentantii acesteia lucreaza, in prezent, la o “harta neagra" a judetului, care sa cuprinda situatia exacta, la zi, a administratiilor locale care nu aloca bani pentru naveta. Se spera ca aceasta sa fie gata la finalul lunii noiembrie a.c. Datele sunt adunate in cadrul unor intalniri ale conducerii Sindicatului “Scoala Prahovei" cu liderii de sindicat din scoli. In localitatile unde sunt probleme, se incearca solutionarea acestora pe cale amiabila. Daca acest lucru nu este posibil, se initiaza actiuni in instanta. In momentul de fata, exista aproximativ 40 de procese pe rol deschise de sindicalistii prahoveni pentru obtinerea decontarii banilor de naveta, iar cateva au fost castigate. La nivel national, dascalii au propus ca primariile sa fie obligate la plata unor amenzi in cazul in care nu deconteaza cheltuielile de transport, insa autoritatile centrale nu au modificat legislatia in acest sens.

Sursa: ZiarulPrahova

Niciun comentariu:

Banner Zone

unirea republicii moldova cu romania actiune2012

Vizitatori

free counters

Arhivă blog