sâmbătă, 2 iunie 2012

100 de ani de la primul titlu câştigat de o echipă din Ploieşti


Pe 2 iunie se împlinesc 100 de ani de la primul titlu câştigat, la fotbal, de o echipă din Ploieşti. Vă invităm să citiţi, în continuare, un inedit material-document care povesteşte drumul spre trofeu şi modul în care acesta a fost reflectat în presa acelor vremuri!
Sâmbătă, 2 iunie 1912, la lăptăria Flora din Bucureşti, Hans Herzog a decernat cupa din argint care îi poartă numele, câştigătoarei ediţiei de campionat 1911-1912: echipei United FC Ploieşti.Mâine se împlinesc 100 de ani de când prima echipă de fotbal înfiinţată în Ploieşti  a cucerit primul titlu de campioană naţională. Totodată, United a fost şi prima campioană a provinciei.
Cotidianul Telegrama a publicat, în ediţia de vineri, un material inedit care povesteşte drumul spre acest titlu şi modul în care jurnaliştii vremii l-au reprodus, în gazete precum „Depeşa Prahovei“ ori „Biruinţa“. În acea perioadă nu se organiza un campionat de către forul tutelar, Asociaţiunea Cluburilor de Fotbal. Existau două Cupe, Cupa Alexandru Bellie şi Cupa Herzog. Pentru prima s-au înscris trei echipe, Colentina Bucureşti, Olimpia şi United FC Ploieşti. S-a jucat după sistemul toamnă-primăvară, cu două puncte la victorie, unul la egal şi zero la înfrângere. Singura revistă de sport care apărea în Bucureşti era Automobilul. În paginile sale, din când în când, mai apăreau şi informaţii din fotbal. Competiţia, aşa cum ne informează revista, a început pe data de 19 septembrie 1911, când, la Ploieşti, United a învins pe Colentina cu  4-3.
Cupa Herzog
Cupa Herzog a debutat la 5 martie 1912 cu întâlnirea Colentina - Olimpia, scor 6-2. Au mai participat United FC Ploieşti şi Bukarest Football Club. Competiţia s-a încheiat pe 2 iunie 1912, când Olimpia a învins pe Bukarest Football Club cu 4-2. Interesant este că în poarta celor de la Bukarest apăra chiar preşedintele clubului, Hense, care avea vârsta de 60 de ani. 
Partida decisivă s-a disputat la Ploieşti, când United a întâlnit echipa bucureşteană Colentina. Echipa ploieştenă era formată din funcţionari americani şi olandezi care lucrau la rafinăriile de petrol din Prahova. Primul jucător român, Vintilescu, apare în formaţie abia din toamna anului 1912. Preşedintele Iacob Koppes şi-a strâns jucătorii cu o seară înainte şi i-a cazat  la Hotelul Moldavia şi Hanul Ţugulea, ambele situate lângă Palatul Culturii. Putem să spunem, aşadar, că şi atunci exista termenul de cantonament. A doua zi, ca să fie sigur că niciun jucător nu va întârzia la teren, a solicitat birje de la grajdurile primăriei care erau lângă actualul Hipodrom. Dar nu orice fel de birje, ci de lux.
„Duminică 19 aprilie, pe platoul de lângă Gara Centrală (este vorba despre locul unde acum este Autogara Sud), de la ora 3 după-amiază, s-a disputat matchul de fotbal dintre United FC şi Colentina. Ai noştri au bătut cu 8-2, Binder fiind eroul zilei care a shootat în cotcă la ţintă de cinci ori. La întâlnire au participat primarul Ploieştiului, domnul Scarlat Orăscu, oamenii de afaceri Max Șapira, D. Hariton, Gheorghe Cantacuzino, Constatin Negruzzi care au oferit mulţimii gratuit mâncare şi băutură din belşug", titra „Depeşa Prahovei", potrivit materialului reprodus în presa locală de astăzi.
Sursa : Adevarul.ro

Niciun comentariu:

Banner Zone

unirea republicii moldova cu romania actiune2012

Vizitatori

free counters

Arhivă blog