miercuri, 8 iunie 2011

România şi Bulgaria intră în Schengen



Euro-aleşii au votat, astăzi, în sesiunea plenară de la Strasbourg, în favoarea intrării României și Bulgariei în spațiul Schegen. Raportul pe Schengen al europarlamentarului Carlos Coelho a fost adoptat cu o largă majoritate: 487 voturi pentru. 77 împotrivă și 29 de abțineri. Avizul Parlamentului European va fi transmis Consiliului JAI, care se reunește mâine (9 iunie), la Luxemburg.

Votul de astăzi a fost umbrit de anumite declarații ale unor europarlamentari străini care au exprimat ieri (7 iunie), în plen, la Strasbourg, mai multe rezerve legate de primirea Româniaei şi Bulgariei în Schengen atunci când s-a discutat Raportul pentru aderarea celor două state.

Europarlamentar austriac: Cum să apărăm graniţele UE cu poliţiştii români cărora le scad salariile?

La dezbaterile de ieri seară, Hubert Pirker, europarlamentar european din grupul PPE și membru al Comisiei LIBE din PE, a spus că, deși consideră că România și Bulgaria au trecut, teoretic, testele tehnice, există o problemă recentă, asupra căruia i s-a atras atenția în această dimineață, care pune sub semnul întrebării nivelul de pregătire a României necesar aderării la spațiul Schengen.

"În România veniturile polițiștilor vor fi reduse cu treime și știm că salariile poliției reprezintă o condiție sine qua non (indispensabilă) pentru a combate corupția." "Vor continua să fie plătiți în mod adevcat ca să nu fie tentați de alte forme de plată?", a întrebat Pirker. "Ce vor face sindicatele pentru a preveni acest lucru ?", a mai întrebat un eurodeputat în timpul dezbaterii dosarului Schengen din plenul PE de la Strasbourg.

"Am auzit aici o gramadă de comentarii de tip rasist. Acest lucru mă îngrijorează. Nu știu de ce se tem acești oameni de circulația liberă a unor cetățeni europeni. Dacă ne atingem de această libertate, ne atingem de temeliile UE," a mai spus un europarlamentar.

Timothy Kikhope, conservator european, purtător de cuvânt pentru Justiție și Afaceri Interne, s-a declarat rezervat cu privire la extinderea timpurie a spațiului Schengen.

"Nu ar trebui să ne extindem în mod pripit înainte să fim absolut siguri că toată lumea e pregatită. Pentru a re-evalua sistemul Schengen și integritatea UE în sine, un sistem complet depășit, acum trebuie să fixăm criterii care să vizeze criminalitatea organizată și corupția și în evaluarea statelor membre. Există o lipsă de încredere astăzi, atât în sistemul actual, cât și generală, reflectată de diferențele de opinie."

Enikő Győri, ministrul maghiar de stat pentru afaceri europene, care a reprezentat președinția maghiară în timpul ședinței plenare, a spus că intrarea României și Bulgariei fost o prioritate pentru agenda ungurilor, care sunt la cârma Consiliului European de la începutul anului (până la sfârșitul lunii iunie)

"Sunt foarte mulțumită că au primit evaluări pozitive", a spus reprezentantul Preşedinţiei maghiare a UE. România și Bulgaria, a spus Győri, au făcut eforturi mari să progreseze cu acest dosar. Președinția maghiară a așezat problema pe agenda consilului JAI de la sârșitul lunii februarie si a solicitat cooperarea stateleor membre pentru găsirea unei soluții pentru aderarea cât mai rapidă a celor două țări.

Acestea au luat toate măsurile privind protecția datelor, cooperarea poliționească, granițele terestre și marine și implementarea sistemelor de informații SIS și SIRENE. Aderarea României și Bulgariei la Schengen a devenit o problemă de ordine de zi pentru consiliul JAI dinluxembourg de pe 9 iunie, a mai anunțat Győri.

Sursa: Adevarul.ro

6 comentarii:

1acolo spunea...

Sa vezi acum invazie :))

Anonim spunea...

exact la acest lucru ca tine m-am gandit si eu....a vezi akm furaciune....(iuly)

Madalina spunea...

De intrat am intrat . De iesit sa vedem cum vom iesi din toate

1acolo spunea...

@Madalina

Iesim cum am intrat :)

1acolo spunea...

@Gabriel

Da-mi un id de messenger sa vb.

Blogger spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Banner Zone

unirea republicii moldova cu romania actiune2012

Vizitatori

free counters

Arhivă blog