marți, 9 martie 2010

Ultimii Romani - The Last Romanians









23 de comentarii:

1acolo spunea...

s-a rezolvat :)

Jorjette spunea...

Ca de obicei, mi se pare puţin exagerată toată chestia descrisă în video-urile de mai sus...

1acolo spunea...

@Jorjette
Nu este deloc exagerata.Asta e realitatea.Eu am fost acolo și am văzut cum sunt tratați romanii care au mai rămas pe acele meleaguri.

Sasha spunea...

Exagerat, neexagerat, asta e realitatea pe care ei o trăiesc.Atâta timp cât nici nu am fost pe-acolo, nu am cum să te contrazic :)

Amourdejour spunea...

sad

Anonim spunea...

INCREDIBIL

Asta s-a întâmplat probabil și din lipsa de interes a autorităților.

Mă doare inima când văd așa ceva...

1acolo spunea...

Asa e,o mare parte din vina apartine autoritatilor care au neglijat problema.Din punctul meu de vedere este un al II lea Kosovo.Cine stie problema Kosovo stie la ce ma refer.

Unknown spunea...

@ Jorjette: Nu este de loc exagerata. Acum cativa ani (15-20) la Gheorghieni un subofiter de jandarmi a fost batut pe strada pentru ca nu a stiut ungureste. Nazistilor maghiari li se ridica statui fara sa se tina seama de ordonanta de urgenta 31/2002 in schimb la Bucuresti s-a demolat bustul Maresalului desi...nici o lege nu se aplica retroactiv.

Un Prost spunea...

Salut. Te-am adaugat la blogroll. O zi buna

1acolo spunea...

S-a rezolvat.Ms,la fel!

Dragoș Galbur spunea...

Salutari din Basarabia fratilor ! Pas cu pas spre o noua Unire a principatelor !

1acolo spunea...

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Petruti Catalin spunea...

asta este. @nations ai dreptate cred ca asa este :|

Anonim spunea...

Salut ! Educativ.

1acolo spunea...

mie nu-mi place educația asta :))

Valeriu spunea...

Cred ca ar putea exista si un alt mod prin care putem actiona!
Cred ca ar fi cel mai bine daca, fara violenta si doar cu multa vointa, am pune si noi mana sa facem ceva.
Adica... decat sa stam pe scaune in spatele unui ecran si sa molfaim cuvinte de neincredere, tristete si mai ales ura, ne-am strange mai multi si am merge sa-i ajutam pe romanii de acolo: sa-si repare bisericuta lor, ancora lor fata de Romania, sa-si repare micuta cladire in care functioneaza scoala romaneasca. Sau daca am strange niste bani si ne-am duce sa-i intrebam daca nu ar avea nevoie de vreo carte sau poate stiti voi mai bine ce.
Sau, pur si simplu, daca ne-am duce sa le uram Hristos a inviat si am ciocni cu ei un ou rosu. Fara sa agitam si sa dam apa la moara unora care ne cauta nod ca sa ne arate cu degetul in fata lumii, ci doar cu crucea de pe steag coborata in suflet!
Cred ca prin asta nu au fost inaintasii uitati - oricat s-a vrut: organizau tabere si cladeau!

Jorjette spunea...

Când am spus că mi se pare puţin exagerat m-am referit la faptul că până acum nu am făcut nimic, am acceptat aceste lucruri şi le-am lăsat să ajungă până în acest stadiu.
În plus, nu am spus că sunt de acord cu ceea ce se întâmplă, am trecut şi eu prin locuri unde locuitorii se prefăceau că nu ştiu româneşte doar pentru a evita, ceea ce nu mi s-a părut normal.
Exagerat mi s-a părut faptul că totul a răbufnit aşa brusc, când problema este destul de veche, cum spune şi Dacic Dragon- cu 15-20 de ani în urmă.
De ce nu s-a făcut nimic până acum? A interesat pe cineva? Poate doar pe cei care au fost implicaţi direct, dar care oricum nu au făcut nimic...

Jorjette spunea...

Valeriu: Oare nu ştii că noi românii nu suntem uniţi? Am putea face multe dacă am fi uniţi, dar nu suntem. Tot timpul există o parte din populaţie care este contra, sau care nu vrea să-şi asume responsabilitatea.
În loc să ne responsabilizăm pe noi, îi responsabilizăm pe alţii ca mai apoi să dăm vina pe ei...nu vezi că noi nu suntem vinovaţi?Deşi cele mai multe alegeri noi le-am făcut, cele mai multe legi care există sunt din dorinţa unora, şi mai mult noi suntem "vinovaţi" pentru că acceptăm.
Mă repet: NU SUNTEM UNIŢI!

1acolo spunea...

nu suntem uniți și ne meritam soarta :)

Anonim spunea...

Eu locuiesc in Covasna, lucrurile pe care le vedeti in film sunt adevarate. Nimeni nu mai vorbeste azi, de maghiarizarea romanilor fortat, de catre unguri si hortysti.
De exemplu inainte de 1918 bunica-miu era obligat la scoala sa invete in ungureste, i-au schimbat numele si prenumele in ungureste. Dar parintele de atunci al satului (Araci, CV) i-a tinut pe romani uniti, si s-a impotrivit vehement maghiarizari romanilor, fiind batut, batjocurit si amenintat cu moarte de armata ungara. Preotul reusit in cele din urma. In ziua de azi in cv si hr daca vrei sa te angajezi indiferent cat de banal e locul de munca, ti se impune sa stii lb maghiara ( chiar si in institutile de stat politie, sri,spitale), desi majoritatea maghiarilor stiu romaneste dar multi nu vor sa vorbeasca. nu va mai povestesc de situatia economica, e dezastru.

Anonim spunea...

Ce va agitati ata, ce sa spun saracii romani fortati sa vorbeasca lb maghiara...cum bine zice si primarul asta este alegerea lor si in plus nu mi se pare ca pe iei i-ar deranja. De ce unora le place sa atate spiritele si sa puna ulei pe foc eu chiar nu inteleg. Uite spre uimirea voastra eu sunt unguroaica si am facut scoala in limba romana si vorbesc ambele limbi la acelasi nivel (si ca mine mai sunt f multi)

Anonim spunea...

Asa, sint de acord ca e o situatie trista. Si asa e in majoritatea satelor din HarCo unde romanii sint minoritari. Da solutii? SOLUTII, aveti? Asta este rezultatul politicii de ghetoizare dusa de UDMR.

1acolo spunea...

@Anonim1
Mai privește încă o data documentarul!
@Anonim2
Ai dreptate... UDMR trebuie scos de la guvernare.

Banner Zone

unirea republicii moldova cu romania actiune2012

Vizitatori

free counters

Arhivă blog