sâmbătă, 13 martie 2010

Maghiara ar putea deveni limbă oficială în Ţinutul Secuiesc

Maghiara, limbă oficială în Ţinutul Secuiesc. Trei sute de primari şi aleşi locali din Covasna, Harghita şi Mureş au participat, vineri, la cea de-a doua adunare a aleşilor locali din secuime. Prin hotărârea adoptată, ei vor ca orice cetăţean din acea zonă să aibă dreptul să folosească limba maghiară liber şi în aceleaşi condiţii cu limba oficială a statului.

Adunarea de la Sfântu Gheorghe a fost a doua după cea din luna septembrie a anului trecut, când participanţii au decis să organizeze referendumuri locale pentru autonomia teritorială. În urma hotărârilor Adunării, orice cetăţean care locuieşte într-unul dintre judeţele Covasna, Harghita şi Mureş are dreptul să folosească limbile română şi maghiară, atât în scris cât şi oral.

Decizia celor 300 de reprezentanţi ai secuimii vine după ce conducerea Consiliului Naţional Secuiesc s-a plâns de mai multe ori că există restricţii şi discriminări în ceea ce priveşte folosirea limbii maghiare. Preşedintele Consiliului a dat ca exemplu situaţia în care un cetăţean se adresează unei autorităţi în limba maghiară şi i se răspunde frecvent în română sau nu i se acceptă o cerere scrisă în maghiară.

Politicienii români susţin, însă, că decizia membrilor Consiliului Secuiesc încalcă prevederile Constituţiei. Reprezentanţii PSD vorbesc chiar despre o acţiune pusă la cale de UDMR.

Primarii şi consilierii din cele trei judeţe au votat în unanimitate şi instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare oficială în Ţinutul Secuiesc. Fiindcă adunarea nu a avut un caracter juridic, hotărârile secuilor vor fi propuse spre aprobare Parlamentului.

Primarii şi aleşii locali mai vor să înainteze către Parlamentul European un memorandum prin care să ceară numirea unui raportor european pentru Ţinutul Secuiesc.



Sursa: Antena 3

4 comentarii:

Petruti Catalin spunea...

nu mi-as dori asa ceva! in miercurea ciuc numa maghiara se vorbeste imi ajunge cand ma duc la bunici :D

1acolo spunea...

un roman adevărat nu-și dorește asa ceva :)

Anonim spunea...

mă mir de faptul că nimeni de la București nu zice nimic...

1acolo spunea...

au alte treburi
:|

Banner Zone

unirea republicii moldova cu romania actiune2012

Vizitatori

free counters

Arhivă blog